Toggle menu
Toggle preferences menu
Toggle personal menu
Et ole kirjautunut
Your IP address will be publicly visible if you make any edits.

Saronian lakikokoelma

Sarastus Wikistä
Versio hetkellä 31. tammikuuta 2025 kello 17.54 – tehnyt J0nni (keskustelu | muokkaukset) (lisätty puuttuva malline)

(ero) ← Vanhempi versio | Hyväksytty versio (ero) | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Saronian lainsäädäntö

Hänen majesteettinsa, Virankannos I, koko Sarastuksen jalo sekä oikeamielinen kuningas, armossaan ja viisaudessaan vahvistaa tämän lainsäädännön Saronian ruhtinaskunnalle.

Rikoslaki

I Luku - Soveltamisesta

1 § Saroniassa tai Saroniaa kohtaan tehty rikos

Saroniassa sekä Saroniaa kohtaan tehdyssä rikoksessa sovelletaan Saronian lainsäädäntöä.

2 § Läänin ulkopuoliset rikokset

Läänin ulkopuolella tapahtuneisiin, mutta Saroniaan vaikuttaneisiin, rikoksiin sovelletaan sitä lainsäädäntöä, joka rikoksen tapahtumapaikassa on ollut kulloisenakin hetkenä voimassa. Usean läänityksen kattavat rikokset käsitellään perustuslakituomioistuimessa, Kruunun toimesta.

II Luku - Rangaistuksista

1 § Rikoksesta rankaiseminen

Saroniassa tuomitusta rikoksesta voidaan rangaista sakolla, vankeudella, häpeärangaistuksella, ruoskinnalla tai teloituksella. Lisäksi tuomittu voidaan todeta ja lähtökohtaisesti todetaan vastuulliseksi maksamaan rahallisia tai materiaalisia korvauksia, silloin kun se on kunkin rikoksen osalta asianmukaista.

Tietyissä tilanteissa henkilö voidaan pysyvästi karkoittaa Saronian maaperältä siihen asti, kunnes Ruhtinas hänet armahtaa tästä. Karkoitetun henkilön saa kuka tahansa poistaa Saronian alueelta.

Rikokset käsitellään lähtökohtaisesti Saronian käräjillä. Tietyissä, selkeissä tapauksissa lainvalvojat saattavat suoraan tuomita henkilön rangaistukseen.

2 § Rangaistuskäytänteistä

Rikoksesta tuomitulla ei lähtökohtaisesti ole oikeuksia niin kauan, kun hänen rangaistuksensa on suorittamatta loppuun. Mikäli henkilö on tuomittu tutkintavankeuteen, tutkintavankeusaika lyhennetään lopullisesta tuomiosta. Tutkintavankeudessa oleva henkilö on oikeutettu lähettämään ja vastaanottamaan kirjeitä, jotka tarkistetaan.

3 § Itsepuolustus

Joka toista vahingoittaa, surmaa hyökkääjän tai muutoin itseään puolustaa tilanteessa, jossa puolustajaan on kohdistunut hyökkäys toisen henkilön toimesta, voidaan puolustaja jättää tuomitsematta teosta joka normaalioloissa olisi rikos.

III Luku - Rikoksen yrityksestä ja osallisuudesta

1 § Rikoksen yrittäminen

Rikoksen yrittämisestä, suunnittelusta ja muusta osallisuudesta voidaan tuomita rikoksen mukaiseen yhtäläiseen rangaistukseen, kuin mitä kyseisen rikoksen omassa pykälässä sanotaan.

Mikäli osallisuus on jäänyt vähäiseksi, voi tuomari harkinnanvaraisesti antaa lievemmän tuomion, kuin mitä itse rikoksen pykälässä määrätään.

2 § Rikoskumppanuus

Mikäli henkilö on ollut rikoskumppanina jossakin rikoksessa, tulee molemmat kumppanit tuomita samaan rangaistukseen huolimatta siitä, tekikö toinen teon yksin tai molemmat yhdessä.

3 § Yllyttämisestä ja määrääminen

Joka toisen tai toisia määrää, yllyttää tai muutoin kannustaa tekemään rikoksen tai rikoksia on tuomittava yhtäläiseen rangaistukseen kuin rikoksen tekijä, sekä lisäksi enintään 2 vuorokaudeksi lisää vankeuteen, taikka sakkoon.

IV Luku - Lääniin kohdistuvat rikokset

1 § Läänin järjestystä vastaan tehty rikos

Joka toimillaan yrittää muuttaa, kaataa taikka muutoin vaikuttaa läänissä vallitsevaan julkiseen valtaan tai järjestykseen, on tuomittava läänin järjestyksen horjuttamisesta enintään 18 vuorokauden vankeuteen, kuolemaan, 50-300 kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

2 § Karkoituksen laiminlyönti

Joka tietoisesti ja tahallisesti rikkoo karkoitusmääräystä on tuomittava karkoituksen laiminlyönnistä 10-100 kr sakkoon, häpeärangaistukseen ja lopulta palautettavaksi Saronian lääninrajojen ulkopuolelle.

Toistuvasta karkoituksen laiminlyönnistä henkilö voidaan tuomita vankeuteen tai kuolemaan tuomarin parhaaksi katsomalla tavalla.

3 § Oikeuden estäminen

Joka toimillaan haittaa, estelee tai estää Kruunun oikeuden tapahtumista, on tuomittava oikeuden estämisestä enintään 5 vuorokauden vankeuteen, 30-200 kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

Jos oikeuden estäminen on tapahtunut siten, että joku on saanut merkittävää rikoshyötyä estosta, voidaan estäjä tuomita osallisuudesta rikokseen.

4 § Uskon esto

Joka toimillaan haittaa, estelee tai estää Kuninkaan uskon harjoittamista, harjoittajaa tai itse Kalpean Tähden Uskon papistoa, on tuomittava uskon estosta enintään 8 vuorokauden vankeuteen, kuolemaan, 30-200 kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

V Luku - Väkivaltarikoksista

1 § Murha

Joka suunnitelmallisesti, julmasti tai muutoin paheksuttavalla tavalla toisen surmaa, on tuomittava murhasta enintään 14 vuorokauden vankeuteen, kuolemaan, 50-250Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

2 § Tappo

Joka riistää toisen hengen, mutta ei siten, että teko olisi itseään murhaksi luettavissa, on tuomittava taposta enintään 10 vuorokauden vankeuteen, kuolemaan, 30-200Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

3 § Pahoinpitely

Joka kohtelee toista väkivalloin tai muutoin haittaa tämän henkeä ja terveyttä, on tuomittava pahoinpitelystä enintään 7 vuorokauden vankeuteen, 30-150Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

VI Luku - Omaisuudesta ja yksityisyydestä

1 § Varkaus

Joka anastaa toiselle kuuluvaa omaisuutta, on tuomittava varkaudesta enintään 7 vuorokauden vankeuteen, 30-200Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

2 § Murto

Joka astuu tilaan jonka omistaja ei ole tätä tervetulleeksi toivottanut, on tuomittava murrosta enintään 7 vuorokauden vankeuteen, 30-200Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

3 § Uhkailu

Joka tavoitteellisesti tai ilman uhkailee taikka kiristää toista on tuomittava uhkailusta enintään 6 vuorokauden vankeuteen, 20-200Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

4 § Vapaudenriisto

Joka estää toisen vapauden liikkua, joko tämän kaappaamalla tai muilla aktiivisilla toimilla, on tuomittava vapaudenriistosta enintään 12 vuorokauden vankeuteen, kuolemaan, 30-250Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

5 § Eläimensurma

Joka teoillaan toisen omistuksessa olevan lemmikkieläimen taikka kotieläimen surmaa, on tuomittava eläimensurmasta enintään 4 vuorokauden vankeuteen, 10-150Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

VII Luku - Rauhan rikkomisesta

1 § Julkisrauhan häirintä

Joka toimillaan tietoisesti häiritsee, rikkoo tai muuten haittaa julkista rauhaa on tuomittava julkisrauhan häirinnästä enintään 7 vuorokauden vankeuteen, 30-250Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

2 § Yksityisrauhan häirintä

Joka toista tahallisesti häiritsee epäollenaisuuksilla ja välttämättömyyksillä niin, että toinen tästä on omiaan harmistumaan, on tuomittava yksityisrauhan häirinnästä enintään 5 vuorokauden vankeuteen, 20-200Kr sakkoon tai muuhun rikoslaissa säädettyyn rangaistukseen tuomarin harkinnan mukaisesti.

Maankäyttölaki

I Luku - Rakentaminen

1 § Luvanvaraisuudesta

Kaikki rakentaminen Saroniassa on luvanvaraista. Luvan myöntää ensisijaisesti linnanvouti.

2 § Valvonta

Rakennukset jotka eivät miellytä ruhtinasta, saatetaan määrätä purettaviksi sakon uhalla.

II Luku - Maanomistus ja -käyttö

1 § Maan omistaminen ja vuokraaminen

Maan myynnistä tulee olla kirjattuna myyntiä koskeva kauppakirja tai vastaava dokumentti, joka toimii myös asiakirjana maanomistuksesta. Maan vuokrauksesta tehdään vuokrasopimus.

2 § Maa-alueen käyttämisestä

Maa-alueet myydään ja vuokrataan aina yhteen tai useampaan tarkoitukseen, eikä aluetta saa ilman erillistä lupaa käyttää muuhun toimintaan.

3 § Kaivostoiminta

Kaivostoiminta on luvanvaraista. Jos maa-alue on myyty tai vuokrattu kaivostoimintaa varten, toimii alueen myynnistä tai vuokrauksesta tehty dokumentti myös lupana mainittuun toimintaan.

4 § Maatalous

Maatalouden harjoittaminen luvanvaraista. Jos maa-alue on myyty tai vuokrattu maatalouden harjoittamista varten, toimii alueen myynnistä tai vuokrauksesta tehty dokumentti myös lupana mainittuun toimintaan.

Talouslaki

I Luku - Raha ja pankki

1 § Valuutta

Saroniassa hyväksytään valuutaksi vain ja ainoastaan Sarastuksen perustuslain nojalla kruunu.

2 § Saronian pankki

Saronian pankki on Sarastuksen pankkilaitoiksen toimipiste. Saronian pankin perustuslaissa määriteltynä pankkivirkailijana toimii Kamreeri. Kamreerin nimittää Saronian ruhtinas.

II Luku - Kaupankäynti ja verot

1 § Verotus

Verot kerää Saroniassa ensisijaisesti linnanvouti ja viimekädessä ruhtinas tai muu tämän nimittämä taho.

2 § Kaupankäyntivero

Kaikesta kaupankäynnistä Saronian alueella tulee maksaa veroa ruhtinaalle. Ruhtinaan osuus kaupankäynnistä on 20 prosenttia myyntihinnasta.

3 § Panimotoiminta

Panimotoiminta on luvanvaraista. Luvat panimon toimintaa varten myöntää linnanvouti.

III Luku - Sopimukset

1 § Sopimusvapaus

Saroniassa ei rajoiteta sitä, minkälaisia sopimuksia alamaiset voivat tehdä. Lähtökohtaisesti kaikki alamaiset voivat sopia vapaasti itsestään ja siitä mitä omistavat.

2 § Muotovaatimukset

Kirjallinen sopimus on pätevä vasta kun seuraavat kriteerit täyttyvät.

Sopimuksessa tulee olla kirjattuna selkeästi sopijapuolet, sopimuspaikka, sopimuksen päivämäärä. Sopimuksesta tulee olla kunkin sopijapuolen leimaama kopio.

Suullisella sopimuksella ei ole muotovaatimuksia.

3 § Sopimukset alueellisesti

Saronian alueella solmittujen sopimusten oikeudellisessa tulkinnassa ja täytäntöönpanossa tulkitaan Saronian lainsäädäntöä.

Erimielisyyksien sattuessa sopimuksen tulkintaa ja täytäntöönpanoa ratkotaan viimekädessä Saronian käräjäoikeudessa.

Markkinalaki

I Luku - Markkinat

1 § Markkinoiden järjestäminen

Markkinoiden alkamista tulee aina edeltää possun uhraaminen julkisesti.





Sisällys