Toggle menu
Toggle preferences menu
Toggle personal menu
Et ole kirjautunut
Your IP address will be publicly visible if you make any edits.

Sarastuksen perustuslaki

Sarastus Wikistä
Versio hetkellä 14. tammikuuta 2025 kello 19.20 – tehnyt J0nni (keskustelu | muokkaukset) (valtio säätää uusia lakeja :))

Tämä asiakirja on Sarastuksen perustuslaki. Sarastuksen valtiosääntö on vahvistettu tässä perustuslaissa. Perustuslaki turvaa yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeuden toteutumista yhteiskunnassa.

1 § Valtiosääntö

Sarastuksen kuningaskunta on absoluuttinen monarkia. Valtiota johtaa kuningas.

2 § Valtiollisten tehtävien jako

Lainsäädäntövaltaa ja tuomiovaltaa kuningaskunnassa käyttää oikeusmestari. Kuningaskunnan talouden ylin päätöksentekovastuu on rahamestarilla. Hallitusvaltaa kuningaskunnassa ylläpitää kruununneuvosto, johon kuuluvat edellämainittujen lisäksi kuningas sekä ylipapitar.

3 § Valtionuskonto

Valtion ainut hyväksytty ja voimassaoleva uskonto on Kalpean Tähden Usko. Uskonsanan jakamisesta, tulkitsemisesta ja doktriinista vastaa ylipapitar.

4 § Valtakunnan alue

Kaikki valtakunnan maa-alue kuuluu kruunulle, ja on jakamatonta. Valtakunnan täysivaltaiset oikeustoimikelpoiset henkilöt (myöhempänä alamaiset) voivat hoitaa kruunun mandaatilla heille erikseen määrättyjä maa-alueita.

Mikäli maa-alue ei ole jo olemassaolevasti tietyn asukkaan hoidossa, voivat alamaiset hakea valtuuksia alueen hoitamiseen vapaamuotoisesti kruunulta. Hoidettavan alueen rajat on määriteltävä ehdottoman tarkasti, eikä niiltä saa poiketa ilman kruununneuvoston hyväksyntää.

4.1 § Alueen hoitosuhteen vaatimukset

Aluetta hoitavalla alamaisella on velvollisuus taata alueellaan valtion asettamien velvoitteiden toteutuminen sisältäen, muttei rajoittuen pankkipalvelut, puolueeton tuomioistuin sekä mahdollisuus toteuttaa uskontoa.

4.2 § Alueen hoitosuhteen muutokset

Aluetta hoitavalla alamaisella on halutessaan oikeus yksipuolisella ilmoituksella kruunulle luovuttaa alue toisen alamaisen hoidettavaksi. Mikäli kruununneuvosto yksipuolisella päätöksellään jossakin tilanteessa toteaa alueen hoitoa laiminlyötävän (ts. olet aivan jäätävän typerä lääninherra), on kruunulla oikeus periä hoitosuhde takaisin itselleen ilman ennakkoilmoitusta.

Poikkeuksellisissa tilanteissa (sisältäen, muttei rajoittuen sota- tai kriisitilanteet) kruunun alamainen voi esittää vaatimuksensa kruununneuvostolle tietyn maa-alueen laillisesta hoitosuhteesta, sen nykyisestä hoitosuhteesta poiketen. Mikäli kruununneuvosto toteaa vaatimukset päteviksi, on alamaisella oikeus saattaa vaatimukset täytäntöön kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.

4.3 § Lainsäätöoikeus

Aluetta hoitavalla alamaisella on oikeus säätää ja kumota omaa aluettaan koskevia lakeja ja säädöksiä, kunhan ne eivät ole ristiriidassa valtakunnan lainsäädännön kanssa. Laki säädetään täyttämällä lakiehdotus ja toimittamalla se oikeusmestarille.

Oikeusmestarin tulee viivytyksettä tarkistaa onko laissa ristiriitaisuuksia valtakunnan lain kanssa ja varmistuttuaan lakiehdotuksen laillisuudesta hyväksyä se osaksi lakikokoelmaa.

Aluetta hallitseva alamainen vastaa lainsäädäntönsä toimeenpanosta itse. Alueen lakikokoelman tulee olla selkeästi dokumentoitu ja kaikille saatavilla (esim. wiki).

4.4 § Verotusoikeus

Aluetta hoitavalla alamaisella on oikeus verottaa toimijoita oman alueensa sisällä. Verotuksen yksityiskohtien tulee löytyä alueen lainsäädännöstä, ja verotus hyväksytetään muun lainsäädännön yhteydessä. Alamainen vastaa itse alueensa verotuksen toimeenpanemisesta.

5 § Kansalaisuus

Kaikki kruunun maa-alueilla asuvat täysivaltaiset oikeustoimikelpoiset henkilöt ovat alamaisia, ellei heiltä tätä titteliä ole erikseen kruunun toimesta riistetty.

6 § Perustuslakituomioistuin

Kruunulla on oikeus valtakunnan etua edellyttävissä tilanteissa ottaa alamaisten rikosasioita käsiteltäväkseen perustuslakituomioistuimessa. Tämä voi käsittää esimerkiksi laajat ja/tai eri alueiden väliset rikossarjat tai tilanteet, joissa kruununneuvosto kokee ettei alamainen ole saanut puolueetonta oikeutta alueen tuomioistuimessa. Perustuslakituomioistuimen tuomarina toimii oikeusmestari, muu kruunun määrittämä taho tai äärimmäisissä tapauksissa kruununneuvosto.

7 § Pankkilaitos

Sarastuksessa on yksi pankkilaitos, Sarastus pankkilaitos, sekä yksi valuutta, kruunu. Lääneillä ei ole oikeutta perustaa omia pankkilaitoksiaan tai painaa omia valuuttojaan.

7.1 § Pankkiasioinnin järjestäminen lääneissä

Alamaisen hoidossa olevalla alueella on oltava vähintään yksi pankin toimipiste, jossa työskentelee aluetta hoitavan alamaisen palkkaama pää- tai sivutoiminen pankkivirkailija.

Alamaisen on tarjottava pankin palveluja toimipisteessään tasapuolisesti kaikille alamaisille, asuinpaikastaan riippumatta. Ainoana poikkeuksena tästä velvollisuudesta on virallinen sotatila.

Alueen pankin toimipisteen on veloitettava valtakunnalliset kulloinkin voimassa olevat palvelumaksut ja toimitettava ne säännöllisesti Rahamestarille. Alamainen ei saa veloittaa omaan taskuunsa ylimääräisiä maksuja pankkipalveluista.

7.2 § Pankkivirkailija

Aluetta hoitava alamainen vastaa itse pankkivirkailijan palkkaamisesta, mutta nimitys täytyy hyväksyttää Rahamestarilla. Pankkivirkailijan esimiehenä toimii lähtökohtaisesti alamainen, ja pankkivirkailija on tälle työsuhteessa. Pankkivirkailijan tulee olla luotettava, nuhteeton ja asiallinen henkilö.

Pankkivirkailija ei saa nostaa maksumääräyksellä rahaa, mikäli kyseisen tilin omistaja sen kieltää, tai jos on syytä epäillä, että lunastaja on epärehellisin keinoin saanut maksumääräyksen haltuunsa.